“Årsrapport” for informasjonssystemene

2010 ble et meget framgangsrikt år for våre informasjonsprodukter:

Utberedelsen økte, nye kanaler, f.eks. apper til iPhone og Android ble lansert, trafikken økte mer enn 4 ganger, ny statistikkmodul ble lansert og vi utviklet egen WEB-basert Wizard for å generere søkerammer.

  • Utbredelsen øker! Totalt har 12 fylker + regionen Fyn TravelMagic i daglig drift (Ruteopplysning web, Callsenterløsning,  avgangsinfo eller som InfoWeb). Utover dette er det flere fylker som har innstallasjon til test. Les mer.
  • Reiseplanlegger som app: Er appene i Rogaland først ute med å tilby en kartbasert reiseplanlegger for kollektivtrafikk for Smartphones?
  • Forbedringer i publikumsgrensesnittet – flere fylker tar i bruk vårt nye grensesnitt med GoogleMaps!
  • Flere kanaler: Stadig fler tar i bruk kartversjonen, Callsenterløsning, SMS, WAP, apper på smartphones, avgangsvisning fra QR-koder og WebServices
  • Avgangsinfo på terminaler: Vi har installert nye terminaler i Hordaland, Vestfold og Nordland, også med talesyntese for opprop (Universell utforming).

Årsmelding  2010 – TravelMagic, nøkkeltall:

For de 5 sist oppdaterte installasjonene har vi nøyaktig historikk gjennom ny statistikkmodul:

  • Fra desember 09 til desember 10 økte antall søk pr mnd fra 190’ –> 802’, mer enn 4 ganger.
  • Totalt for 2010 hadde dette området  5,1 millioner klikk på Søk. Regner vi 10 reisealternativer pr søk, har TM utarbeidet 50 millioner reiseforslag i 2010!
  • Samtlige områder drifter systemet hos DataGrafikk og økningen i etterspørsel har utløst en kraftig modernisering og utvidelse av vår serverpark gjennom året.

Våre kunder er kreative og forventingsfulle.

Dette har ført til mange interessante prosjekter i 2010.

Utvidet samarbeid, utvikling av apper til iPhone og Android:

Kolumbus har vært en pådriver for å utvikle apper for SmartPhone. DataGrafikk og Bouvet (www.bouvet.no ) har innledet et samarbeid der DataGrafikk utvikler XML-api og Bouvet  appene. Løsningen blir markedsført og solgt av DataGrafikk.Pr 1/1-11, har Kolumbus lansert apper for iPhone og Android. Allerede før markedsføringen hadde kommet skikkelig igang, ble det lastet ned ca 5.000 apper i Rogaland. Les mer:

Nå starter markedsføringen med annonsering, store postere på holdeplasser og ikke minst flere heldekorerte dobbeltdekkere som skal skape oppmerksonhet.Følg med på http://next.kolumbus.no/   (hvor også bildene er hentet fra). Videoen om smakfulle QR-koder anbefales!

Denne gjengen er kreativ og aktiv!

For de 12 fylkene som som allerede har data en en av våre TravelMagic-installasjoner, er det en relativt enkel operasjon å fremskaffe demo på appene.

For øvrige områder kan vi også utarbeide tilsvarende demo – dersom det finnes trafikkdata på RegTopp-format.

Ny “trollmann” (Wizard) for å lage søkerammer.

Ønsker man å lage spesialtilpassede søkerammer for bruk i avisannonser, til arrangementer osv, har vi laget en egen  modul for å generere søkerammer via JavaScript. JavaScriptet som genrerer søkerammen kan limes rett inn i hvilken som helst hjemmeside Eksempel:  Hvordan planlegge en kollektivreise for å nå Branns neste hjemmekamp der tilsted, dato og tid er forhåndsutfyllt. Publikum trenger kun å fylle ut hvor man reiser fra – så får man et komplett søk. Søkerammen gir forslagsliste når du skriver, datovalg fra kalender og mange konfigurasjonsmuligheter les mer her  

  

  

  

Egen InfoWeb-versjon av TravelMagic:

FynBus benytter systemet både for uttesting av fremtidige ruteversjoner, men kanskje like viktig, som en løsning for å kommunisere med sine operatører:

Operatørene (Arriva og Tide) får egen pålogging der de kun får opp “sine” ruter og turer pr dato:

Operatørene bruker bl.a InfoWeb for å planlegge sin trafikk, se detaljinfo vedr plassering av stoppesteder, røde holdeplasser er sonegrenser.Andre anvendelsesområder: Operatører gir sine sjåfører (vikarer) tilgang slik at de enklere kan sette seg inn i nye ruter.Andre bruksområder for kollektivselskapet: Bruke i anbudssammenheng for å gi en god beskrivelse av utlyst “pakke” som derved krever mindre lokalkjennskap. Noen har vurdert å gi Vegmyndighetene tilgang for å enklere kunne se konsekvensen ved gravearbeid.

Videre målsetning med TravelMagic:

Publikum trenger ett kontaktpunkt for å finne informasjon og å holde seg oppdatert om kollektivtrafikken. 

Vi ønsker å videreutvikle TravelMagic og informasjonskanalene rundt dette for å dekke hele behovet.  

Dagens funksjonalitet er viktig:

  • Rutesøk fra A til B
  • Velg fra og vis i kart
  • Avgangsvisning

Men mange etterspør:

  • Reisens pris
  • Sanntid

Under utvikling:

Soner, takst og prisinfo:

Siden vår første reiseplanlegger ble lansert i 97, har vi stadig fått spørsmål om mulighet for å oppgi pris sammen med reiseforslag. Det er ikke uvanlig at et fylke har hundrevis av takssoner og man trenger ikke grave dypt i gjennomførte billetteringsprosjekter for å finne ut at dette er komplisert.  Sone til sone, overgang mellom transporttyper, fylkeskryssende reiser. Listen over kompliserende faktorer er lang. Kanskje er en prisindikasjon bra nok? Sammen med 2 av våre kunder, har vi den siste tiden jobbet oss gjennom problemstillingen og design og utvikling er i god gang. Følg med på sidene våre – så holder vi dere orientert om status i dette prosjektet.

Flere apper:

Det er en utfordring at det ikke finnes et godt utviklingsverktøy der man kan utvikle en app for smartphones og generere appen for de ulike operativsystemene fra felles kildekode. Metoder og design kan i all hovedsak gjenbrukes, men selve utviklingen må gjøres for hver av de operativsystemene man ønsker å støtte. Android og iPhone-appene er klare. Sannsynligvis kommer det snart en app for Windows Phone 7…. 

Vil vi også se en Symbian-versjon?

Planlagt videreutvikling:

DataGrafikk leverer både reiseplanlegger og avgangssystemer til terminaler og holdeplasser. Begge systemene baserer seg på trafikkdata fra RegTopp-format og AVL (Hastus). Reiseplanleggeren har også enkle funksjoner for å vise avganger fra holdeplass og det er denne funksjonen avgangssystemet (PATServer) benytter for å opprette avgangslisten. Oppdaterer man reisemotoren, vil også informasjonen publiserers i avgangssystemet.

Avgangssystemene har i mange år hatt mulighet for å formidle sanntidsinformasjon.  Flere av våre kunder har bedt oss om å lage et interface basert på SIRI.

Hvorfor ikke integrere disse systemene tettere slik at TravelMagic viser den eksakte avgangslisten med sanntidskorreksjoner der dette er tilgjengelig?

Da ville evt funksjonaliteten i appene som bl.a. viser avganger i nærheten også vise avgangene med sanntidskorreksjon….

Når ideene er realisert, vil det bli mulig å tilby publikum en side (evt en app) der man kan finne all nødvendig reiseinformasjon ink. pris og er min buss i rute….

 

Andre tips til mulige koblinger:

I forbindelse med app-prosjektet, er det utviklet og dokumentert et XML-api (WebServices) mot reisemotoren. Tidligere har vi for eksempel fått forespørsler fra helseforetak om det ville være mulig å koble inn utarbeidelse av reiseforlag med kollektivtrafikk når de sender ut pasientinnkallinger. Rent teknisk vil dette være mye enklere enn tidligere. Rent teknisk er dette realiserbart på en betydelig enklere måte enn tidligere.